no tinc altre pretensió que mostrar els llocs que visito i donar-los a conèixer
si a algú li fa falta més informació -apart de les coordinades- per arribar a algun lloc, amb molt de gust l'hi donaré

dilluns, 27 de maig del 2013

Dosrius

Cova Sepulcral Can Martorell  41º35.648', 2º24.840'
Transcripció del panel que hi ha al costat
 La Cova Sepulcral de la Costa de Can Martorell és un espai d’enterrament col·lectiu de fa més de 4000 anys. La cambra funerària i el corredor eren excavats a la roca del vessant sud del turó i s’hi accedia per un vestíbul construït amb lloses de pedra clavades al terra i arrenglerades. Exteriorment, el sepulcre recordava l’aspecte que devien tenir els dòlmens, tot i que actualment la coberta no es conserva.
La recerca arqueològica ha permès d’identificar entre 195 i 205 individus enterrats, d’ambdós sexes i de totes les edats, però majoritàriament adults ( entre 20 i 40 anys ), aparentment sans. Algunes inhumacions eren en posició primària (cos sencer), però la majoria  eren en posició secundaria, formant paquets d’ossos dipositats sobre el terra de la cova. Això indica que hi hagué una ordenació i manipulació post mortem i que les inhumacions es van efectuar durant un curt període de temps. De fet sembla que un fet accidental va precipitar un enterrament col·lectiu. En efecte, entre les restes òssies es varen localitzar fins a 68 puntes de fletxa de sílex, que confirmen un conflicte bèl·lic entre grups que va comportar la mort d’un volum important de la població.
Enmig dels enterraments també es varen localitzar fragments de ceràmica del tipus campaniforme, una petxina foradada (potser utilitzada com a penjoll), un possible pes de xarxa de pesca fet d’argila i dos molins manuals de pedra.
El jaciment va ser descobert de manera fortuïta l’any 1994 i dos anys després la Secció Arqueològica del Museu de Mataró hi va portar a terme una excavació. Poques vegades s’ha localitzat un jaciment d’aquestes característiques en tant bon estat de conservació. La troballa i la recerca científica ha convertit la Cova Sepulcral de la Costa de Can Martorell en un dels jaciments de referència del nostre país  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada