no tinc altre pretensió que mostrar els llocs que visito i donar-los a conèixer
si a algú li fa falta més informació -apart de les coordinades- per arribar a algun lloc, amb molt de gust l'hi donaré

dimarts, 15 de setembre del 2015

Ulldecona

Torre Rodona
Torre Quadrada
Pati Interior
Pati Exterior i Excavacions

Castell Ulldecona (Punt entrada al Recinte 40º35.611', 0º25.718
Ubicat sobre el turó del Puig del Castell, al marge esquerre del riu Sénia, el Castell d'Ulldecona domina la vall de la Foia, oberta pel S a la plana del Maestrat, entre les serres del Montsià i de Godall. Després de la conquesta de Tortosa ( 1148 ), l'antiga fortalesa àrab fou lliurada als Montcada i el 1173 passà a l'ordre de l'Hospital de St. Joan de Jerusalem. Va ser a les hores que la població, arrecerada al castell, va baixar a la vall. Del conjunt casteller medieval, construït sobre un assentament ibèric, en resten la muralla, una petita torre cilíndrica, una gran i espectacular torre cúbica i l'església, dedicada a la Mare de Déu dels Àngels.


Oliveres Mil·lenàries 40º37.529' 0º25.458'
L'Arión és una partida del terme de Ulldecona, de unes 80 hectàrees de superfície, on hi ha restes romanes i que està tocant la Via Augusta. Aquesta zona, tota ella és plena d'oliveres mil·lenàries. I en mig d'aquesta zona hi ha El Fondo de L'Arión on en 1,33 ha. Es concentren 35 oliveres mil·lenàries el que dóna una densitat de 26,3 oliveres per hectàrea que segurament és la concentració més gran del món. Us poso unes mostres. La que està envoltada amb una corda té les següents mides perímetre del tronc a 1,3 m del terra 8, 03 m, perímetre de la base 18 m, perímetre de la copa 43 m, alçada 6,5 m. La datació amb C14 correspon a l'any 314 dC. De totes maneres a Catalunya tenim oliveres més antigues.
------------------------------------------------------------------------

Per visitar tant el Castell com les oliveres s'ha de contactar amb l'oficina de turisme d'Ulldecona

2 comentaris:

  1. Fantàstic aquest reportatge d'aquestes oliveres mil·lenàries que han sobreviscut a moltes estructures de pedra.
    He estat per aquestes contrades i n'havia vist algunes però no sabia que n'hi haguessin tantes. Gràcies per mostrar-nos -ho!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment tota aquesta zona del Montsià en molts pobles tenen la seva "quota" d'oliveres "iaies i grosses", també per la Terra Alta.
      Salutacions

      Elimina